Podmínky pro získání hypotéky

06.05.2014
Už víte jaké jsou podmínky pro získání hypotéky? V následujícím článku se podíváme na produkty, které je potřeba před zřízením hypotéky sjednat.

Hypoteční úvěry v sobě skrývají četná úskalí. Především pak, když na přepážce narazíte na schopného pracovníka, který vám sjedná celou řadu doprovodných produktů. Obratný jazyk vás ujistí, že bez nich to zkrátka nejde a vy se stanete obětí vlastní nevědomosti. Pravidelné měsíční splátky obohacené o další výdaje vám určitě v budoucnu radost dělat nebudou. Co je tedy důležité a co naopak spadá do oblasti zvané cross selling?

Povinné produkty, které si musíte sjednat

Pojištění nemovitosti je jediným produktem, který po vás budou veškeré bankovní instituce požadovat. Vše ostatní je jen na vašem individuálním uvážení. Pojištění nemovitosti má své opodstatnění. V případě, že dojde k poškození nemovitosti, získá pojistné plnění banka a nikoliv dlužník. Pokud narazíte na přesvědčovací praktiky zaměstnanců bank vám vnutit jiné přídavné produkty, stáváte se obětí cross-sellingu. Může vám tak být nabídnut další finanční produkt, díky němuž získáte úlevu na úrokové sazbě. Rovněž může být tento produkt podmínkou pro uzavření hypotéky. V minulosti šlo o životní pojištění, bez kterého vám žádná banka hypoteční úvěr neposkytla. V dnešní době jde o výjimečnou podmínku, která je ukládána pouze osobám v pokročilejším věku.

Produkty, které naopak sjednávat nemusíte

Připravte se, že vám bankovní úředník bude nabízet produkty na bázi kreditních karet, spořicích účtů pro děti nebo úvěrové pojištění. Vyjmenované produkty sice snižují úrokovou sazbu, ale náklady na jejich zprostředkování a vedení velmi často převyšují úsporu na snížené úrokové sazbě. Jde tedy o kontraproduktivní akci. Je dobré si pečlivě rozmyslet, jestli dané finanční produkty mají takovou hodnotu, jaká jim je předkládána.

Banka své produkty nutí

Nutí vás bankovní instituce k přechodu nebo k založení si dalších doplňkových produktů? Ne vždy to musí být nevýhodné. Pokud vám je nabízeno životní pojištění, které již máte, nemá cenu se o tento produkt nikterak zajímat. Naopak pokud se vám banka snaží vyhovět s lepší nabídkou v oblasti běžného účtu, kde se vám sníží poplatky za vedení, je vhodné o sjednání uvažovat. Pokud vás banka přímo nutí do uzavření dalších produktů pod podmínkou poskytnutí hypotečního úvěru, popřemýšlejte o jiné bance.

Jak si vybrat tu správnou hypotéku

Hypoteční úvěry jsou již tradiční půjčkou pro získání finančních prostředků na koupi nemovitosti. Před uzavřením smlouvy je dobré si ujasnit, že jde o půjčku dlouhodobou a v některých případech takřka celoživotní. Právě z těchto důvodů ke sjednání přistupujte velice obezřetně a neuzavírejte smlouvu hned po první nabídce.

Efektivním pomocníkem mnoha klientů se v posledních letech stává online aplikace kalkulačka hypoték. U hypotéky jsou nejdůležitější dvě věci - úrok a doba splatnosti. Úvěr tohoto charakteru má splatnost až 30 let, proto se každá desetina procenta odrazí na výsledné sumě. I přes to se nedá dle úrokové sazby vybírat. Fixace netrvá déle jak 5 let, následně buď hypotéku doplatíte, nebo přejdete na nově nastavený úrok. Alternativou, jak docílit příjemnějších splátek je refinancování. Vždy se dá pro pohodlnější život s dluhem něco udělat.

 

Bezplatná žádost o půjčku Položit otázku
© 2002 - 2024     Tvorba WWW stránek
Finance, Finanční, Půjčka, Půjčky, Dluh, Dluhy, Banka, Účet, Peníze